Exclusief, maar toch binnen handbereik. Hoe kom je op Saint Barths?

Gustavia St. Barths Saint Barths

Exclusief, maar toch binnen handbereik. Hoe kom je op Saint Barths?

Saint Barths, voluit Saint Barthélemy, is een Frans Caribisch eiland dat bij velen tot de verbeelding spreekt. Exclusief, bekend bij de rijken der aarde en ook wel het Saint Tropez van de Caribbean genoemd. Dat laatste kan ik niet bevestigen, omdat ik simpelweg Saint Tropez nooit heb bezocht. Wel ben ik een van de happy few om maar liefst tweemaal op Sint Barths te hebben vertoefd!

De naam van hoofdstad Gustavia doet vermoeden dat het eiland niet altijd in Franse handen is geweest. Dat klopt, zo’n 100 jaar was het eiland is Zweedse handen en werd de hoofdstad naar de toenmalige Zweedse koning vernoemd. Eind 19e eeuw kwam het eiland wederom in Franse handen. Saint Barths ligt een kleine 20 kilometer ten oosten van Sint Maarten. Het eiland is zowel per snelle veerboot als per vliegtuig te bereiken.

Per vliegtuig

De meest spectaculaire manier is per vliegtuig. Het was de meest spannende vlucht van slechts 15 minuten die ik ooit heb ervaren. De landingsbaan van het vliegveld ligt namelijk op een helling. Elk vliegtuig moet een duikvlucht nemen vlak boven een doorgaande weg om de landing te kunnen uitvoeren. Tel daarbij de stevige verraderlijke zijwind op en je hebt genoeg munitie voor een spectaculaire landing. Dan is het zaak dat het vliegtuig op tijd remt, anders eindigt het in de zee. Klinkt logisch, maar dit is toch al meerdere malen voorgekomen.

Per veerboot

Voor wie dit allemaal net iets te spannend vindt, is er de mogelijkheid om per snelle veerboot naar Sint Barths te reizen. In ruim drie kwartier vaar je vanaf Marigot naar Gustavia. Na de ruige Caribische zee getrotseerd te hebben vaar je tussen de sjieke en dure jachten de haven binnen.

Jetset

Saint Barths staat bekend om het luxe leven. Verspreid over het eiland tref je de villa’s van bekende zangers, zangeressen, Hollywoodsterren en politici. Kom je hier in de wintermaanden, dan zou je zomaar George Clooney of Brad Pitt letterlijk tegen het lijf kunnen lopen, het is tenslotte maar een klein eiland. De jetset vertoeft hier goed! In de hoofdstad tref je boutiques van de bekende modehuizen en men drinkt op het eiland meer champagne dan cocktails.

Ben je niet gevoelig voor al die poespas dan is Saint Barths alsnog zeer aantrekkelijk om naar af te reizen, al was het maar als dagtrip. Het eiland biedt diverse mooie witte zandstrandjes, romantische baaien en kliffen en prachtige vergezichten op de omringende eilanden Sint Maarten, Anguilla, Sint Eustatius en Saint Kitts. Daarnaast is het een spektakel om vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Het eiland is ideaal te verkennen per scooter of quad. In een dag kun je grotendeels het eiland rondrijden, maar mijn advies is om in een paradijs als Saint Barths tevens de nacht door te brengen. Je bent tenslotte toch een van de happy few op dit exclusieve maar toch bereikbare eiland.

This post is also available in: enEnglish