Anegada; hoe kom je er en is het echt lastig te bereiken?

Anegada Cow Wreck Beach

Anegada; hoe kom je er en is het echt lastig te bereiken?

Anegada, het klinkt en is vele malen exotischer dan haar ware betekenis; ‘gezonken land’. Een eiland zo plat als een pannenkoek, zeker in tegenstelling tot de overige Maagdeneilanden. Omgeven en geïsoleerd door prachtige koraalriffen en scheepswrakken uit vervlogen tijden. Een exclusief paradijs waar je niet zomaar voet aan wal zet.

Ligging

Anegada ligt op zo’n 25 kilometer afstand ten noorden van Virgin Gorda. Met helder weer kun je het vanaf daar zien liggen. Het bestaat volledig uit koraal en kalksteen en is omgeven door koraalriffen. Die koraalriffen zorgen ervoor dat de zee rondom verfraaid wordt met een groot aantal blauwtinten. Met 8,5 meter als hoogste punt is dit eiland ontzettend plat. Opvallend, omdat de omringende eilanden allemaal vulkanisch van oorsprong zijn.

Anegada view to Virgin Gorda

Samenstelling

Ondanks dat het een van de grotere eilanden is binnen de Britse Maagdeneilanden archipel, tref je er maar weinig inwoners. Een eventuele evacuatie indien er onverhoopt een orkaan besluit overheen te trekken, kost maar weinig moeite. Op Anegada wonen om en nabij slechts 200 mensen, een handvol koeien, ezels en een kolonie flamingo’s. Als je daarbij een gemiddeld dagelijks bezoekersaantal van nog eens 200 optelt, is het nooit drukker dan 400 man. Dit maakt het eiland een ideaal oord voor hen (waaronder de schrijver van dit artikel) die van exclusief houden!

Hoe kom je er?

Een vermoedelijke reden dat het zo dunbevolkt is, kan de toegankelijkheid van het eiland zijn. Je komt er niet zomaar, je moet er wat moeite voor doen. Een veerboot vanuit Tortola en Virgin Gorda gaat slechts drie keer per week en een vliegtuig vanuit Tortola vliegt enkel op afspraak. Een vast vluchtschema is er niet, heerlijk Caribisch. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld een charterboot te huren, maar dat loopt al gauw in de kosten. Op eigen gelegenheid naar Anegada wordt sterk afgeraden. Het eiland is omgeven door een langgerekt zeer ondiep koraalrif. Volgens de verhalen is dat de reden dat er minimaal 300 scheepswrakken rondom het eiland te vinden zijn; van een paar honderd jaar oud tot zeer recente wrakken. Laat het varen dus maar aan de lokale kapiteins over!

Klimaat

Op Anegada waait doorgaans een constante bries uit het noordoosten. Tijdens het orkaanseizoen gebeurt het geregeld dat de wind volledig wegtrekt door passerende stormen. Het resultaat is een overdaad aan enthousiaste bijtgrage zandvliegjes en dorstige muggen. De kans op ontmoeting met deze insecten is klein, al had ik de pech dat het tijdens mijn bezoek windstil was. Doordat het eiland zo plat is, wordt het er op dat moment ook ontzettend heet! Een (georganiseerde) boottocht rondom het eiland is de oplossing! Wat is er lekkerder dan vertoeven op het water?

Anegada Conch Shell Close-upConch Island

Een opmerkelijk gezicht is het kunstmatige eilandje ten oosten van Anegada. Een berg die bestaat uit enorme hoeveelheden conch shells, grote schelpen. Lokale vissers duiken de conch shell op even verderop uit het rif. Ze halen het beestje, een Caribische lekkernij welke je op veel menukaarten tegenkomt, uit de schelp en leggen de lege schelp vervolgens bij de overige schelpen. Na verloop van tijd is op die manier Conch Island ontstaan.

Flamingo’s en kreeften

Met een beetje geluk tref je tijdens die zelfde boottocht flamingo’s die verkoeling zoeken in ondiepe wateren. Een paar keer per dag verplaatst de kolonie zich van het eiland naar de zee en weer terug. Een machtig gezicht om daar getuige van te zijn!

Anegada Flamingo
Kreeft liefhebbers opgelet, de Anegada Lobster wordt genoemd als de lekkerste kreeft van de Caribbean en getipt als een van de lekkerste kreeften ter wereld. Dagelijks worden de kreeften gevangen door lokale vissers. De Anegada Lobster wordt ook op de overige Maagdeneilanden geserveerd, maar nergens kun je het verser krijgen dan op Anegada zelf!

 

This post is also available in: enEnglish