De mooiste botanische tuin van de Caribbean

Jardin de Balata

De mooiste botanische tuin van de Caribbean

De Caribbean staan bekend om haar prachtige stranden, wuivende palmen en betoverende onderwaterwereld. Maar wist je dat er nog veel meer flora en fauna te ontdekken is op de eilanden? Bomen, een veelvoud aan exotische bloemen, planten en een tropische vogels. Voor diegenen die kennis willen maken met al dit moois zonder meteen op ontdekkingsreis te gaan in de stoere jungle, is er de botanische tuin. Een verzameling van bijzonder natuurschoon dat een eiland te bieden heeft. Ik vertel je over de mooiste botanische tuinen die ik bezocht heb!

Op een aantal eilanden die ik reeds bezocht heb, is een botanische tuin te vinden. Veel eilanden in de Caribbean zijn van vulkanische oorsprong. Rondom de krater van zo’n vulkaan zijn er veelvuldig tropische (regen)wouden te vinden. Vulkanische grond is namelijk erg vruchtbaar. Sowieso is de tropische vegetatie in oplopende mate aanwezig, naarmate het hoogteverschil. Een botanische tuin geeft in miniatuurweergave een goede indruk van de aanwezige flora en fauna. Ideaal voor de vakantieganger die niet per se allerlei ontdekkingstochten door de jungle wilt ondernemen. Of halsbrekende toeren wilt uithalen om die ene speciale bloem in het wild tegen te komen. Daar ik zelf wel een echte ontdekkingsreiziger ben, heb ik desondanks een aantal prachtige botanische tuinen bezocht.

 1. Martinique – Jardin de Balata

 2. Het Franse Martinique biedt een keur aan natuurschoon. Witte zandstranden in het zuiden, ruige ongerepte vulkanische stranden in het noorden. In het binnenland is het tropisch regenwoud wat overheerst, samen met opvallend veel bamboe. Een prachtige route vanuit hoofdstad Fort-de-France brengt je door het Parc Naturel Régional de la Martinique naar de botanische tuin van het eiland; Jardin de Balata. Het is een prachtig park waar de kolibries je om de oren vliegen en je de meest exotische bloemen zult vinden. De tuin, opgericht door Jean-Philippe Thoze in 1982, is gesitueerd rondom diens familiehuis en opgetrokken in Creoolse architectuur. Een ware lust voor het oog.

   

  Tip: Maak een wandeling in de bomen middels avontuurlijke touwbruggen!

 3. Guadeloupe – Jardin Botanique de Deshaies

 4. De eveneens Franse archipel Guadeloupe biedt zeer gevarieerde natuur. Witte zandstranden, vulkanische zandstranden, tropische regenwouden, watervallen, noem het maar op. Nabij het toeristische Deshaies op eiland Basse-Terre ligt Jardin Botanique de Deshaies verscholen. Deze 7 hectare grote botanische tuin geeft op spectaculaire wijze een samenvatting van de natuur weer die Guadeloupe te bieden heeft. Zelfs een waterval mag er niet ontbreken. In de winkel op het park kun je zaadjes van lokale planten aanschaffen, zodat je thuis ook kunt genieten van de exotische natuur.

  Tip: Voeder de Loriquet, een prachtige kleurrijke vogel. Maar wees op je hoede, ze komen graag op je schouders en hoofd zitten!

 5. St. Lucia – Diamond Falls Botanical Gardens

 6. Het Engelse St. Lucia biedt een variatie aan natuurpracht. Natuurlijk de Pitons, twee vulkanische pieken en tevens Werelderfgoed. Maar ook een drive-in vulkaan, prachtige idyllische stranden en watervallen. Nabij Soufrière liggen de Diamond Falls Botanical Gardens met als spectaculair middelpunt de waterval en tevens naamdrager van de botanische tuin. Eromheen is een prachtige tuin aangelegd met de meest exotische bloemen en planten.

   

  Tip: Neem een bad in de Diamond Falls Mineral Baths. Daterend uit 1784 en gebouwd voor de Franse troepen van Koning Lodewijk XVI. De baden zouden een therapeutische werking hebben.

 7. Sint-Eustatius – Miriam C. Schmidt Botanical Garden

Het piepkleine Nederlandse eiland Sint-Eustatius bestaat uit een glooiende slapende vulkaan met tropisch regenwoud en een zeer oude inactieve vulkaan. Naast dat het eiland bekend staat om haar rijke historie en de overblijfselen daarvan, heeft het ook een kleine botanische tuin. Ondanks het feit dat het eiland erg klein is, heeft het een diversiteit aan bloemen en planten. Vooral de vegetatie in de krater is erg bijzonder te noemen, bijvoorbeeld de inheemse orchideeën. De Miriam C. Schmidt Botanical Garden ligt aan een doodlopende weg aan de zuidoost kant van het eiland. De naamdraagster van de botanische tuin heeft zich er hard voor gemaakt om de diverse en unieke biodiversiteit van Sint-Eustatius te beschermen.

Tip: Zorg voor een auto die tegen een stootje kan, de weg er naartoe is avontuurlijk en slecht begaanbaar. Daarnaast staat er geregeld een koe op de weg, dus let op je snelheid. Vanuit de botanische tuin heb je adembenemend uitzicht op het naburige Saint Kitts.

 

This post is also available in: enEnglish