Eilandhoppen; hoe bezoek je meerdere (ei)landen in 1 vakantie?

Eilandhoppen Island Hopping

Eilandhoppen; hoe bezoek je meerdere (ei)landen in 1 vakantie?

De Caribbean lenen zich uitstekend voor eilandhoppen; het bezoeken (hoppen) van meerdere eilanden binnen een vakantie. Er zijn diverse manieren om te eilandhoppen. Welke dat zijn? Dat leg ik hieronder uit...

Cruise

Allereerst is er natuurlijk het cruise schip, een gigantisch drijvende stad vol vermaak die je van eiland naar eiland brengt, het zogenoemde eilandhoppen. Aangezien ik nog nooit een cruise heb gedaan, zit ik vol met vooroordelen over cruise schip passagiers. Zo erger ik me altijd aan de ietwat gezette, maar bovenal luide mensen die vaak 'losgelaten' worden op een eiland. In nog geen werkdag tijd proberen ze zoveel mogelijk van de bestemming te zien. Doorgaans is dit niet meer dan de hoofdstad, en dan met name een hoofdstraat vol met juweliers en gadget zaken. Volgepakt en gezakt gaan ze weer aan boord, menen een eiland te hebben bezocht, cultuur te hebben gesnoven en gaan weer op weg naar de volgende bestemming.

Klinkt niet erg positief hè? Dit is dan ook mijn mening gebaseerd op observatie. Maar ik beloof jullie dat ik binnen afzienbare tijd zelf een cruise ga ondernemen, om te kijken of de vooroordelen kloppen met mijn beleving of dat ze totaal ontkracht worden.

Vliegtuig

Mijn favoriete manier van eilandhoppen tot dusver is per vliegtuig. Het is de snelste manier van jezelf verplaatsen van eiland naar eiland zonder kostbare tijd te verliezen. Een centraal eiland waarvandaan je vele eilanden gemakkelijk kunt bezoeken is Sint-Maarten. Vanuit daar bereik je het dichtstbijzijnde eiland in nog geen 10 minuten vliegafstand en het verste hooguit 2.5 uur. Ideaal dus. En avontuurlijk! De meeste vluchten gaan met kleine toestellen, wat het vliegen een nieuwe dimensie geeft. Wat dacht je van bijvoorbeeld landen en opstijgen op Saba met haar kortste landingsbaan ter wereld? Of de kruiswinden trotseren op het Franse Saint-Barthélemy (Saint-Barths)? Kortom, avontuurlijk, snel en efficiënt, zodat er genoeg tijd over blijft voor een mooie vakantie.

Ferry

Een ietwat goedkopere, maar meer tijdrovende manier van jezelf verplaatsen is per ferry. Grote voordeel is dat je heerlijk op de mooie Caribische Zee vertoeft. Nadeel hiervan is dat de Caribische Zee in open verbinding staat met de Atlantische Oceaan, wat de zee dus behoorlijk ruw maakt. Zodra je de lagunes en de turquoise wateren rondom de eilanden hebt verlaten, merk je dat de golven steeds hoger worden en de zee wilder. Niet weggelegd voor mensen die een gevoelige maag hebben. Ook moet je oppassen als je op een dek zit. Let altijd op wat de lokale bevolking doet, zitten ze allemaal binnen, dan doen ze dit met een reden. Ga niet eigenwijs buiten zitten, hoe lekker het weer en hoe prachtig het uitzicht ook is. Waarom niet? Diverse onverwachte hoge golven hebben bagage, mezelf, telefoon en camera flink doorweekt. Dan duurt zo'n bootreis best lang...

Jacht

Dat brengt me naar de laatste en meest luxe manier van eilandhoppen; per jacht. Tegenwoordig kun je op voorhand een jacht huren voor een bepaalde periode en zelf de Caribbean ontdekken. Hoe gaaf is dat? En als het allemaal nog luxer moet, dan huur je er ook nog een kapitein bij. Stiekem gaat mijn voorkeur uit naar deze laatste optie, al zal ik toch echt eens moeten ervaren hoe het is om op een cruise te zijn.

 

This post is also available in: enEnglish