6 redenen waarom je een Caribische vakantie boven een Nederlandse verkiest

Mattijs Baijens

6 redenen waarom je een Caribische vakantie boven een Nederlandse verkiest

Al weken horen we hetzelfde; code geel, code oranje, hevige regenbuien met wateroverlast, onweer. Het lijkt een beetje de tendens voor een gemiddelde Nederlandse zomer. Wanneer het weer dan eindelijk goed is, heb je geen plekje meer vrij op de overvolle stranden, omdat iedereen datzelfde idee kreeg om naar zee af te reizen. De oplossing? Boek een ticket naar de Caribbean! 6 redenen waarom jij een Caribische vakantie boven een Nederlandse verkiest…

  1. Het weer: 

    Ik begon er dit artikel al mee; het weer. In Nederland kunnen we met een beetje geluk tot 5 dagen vooruit het weer enigszins nauwkeurig voorspellen, mits er geen codes geel en oranje aan te pas komen. In het Caribische gebied heerst er een subtropisch klimaat, het hele jaar door. Dit betekent overdag temperaturen tot een graad of 30 en ’s nachts lekker zwoel, maar niet kouder dan 20 graden. Daarbij waait er continu een passaatwind uit de noordoosthoek die doorgaans voor een aangename verkoeling zorgt tijdens je Caribische vakantie. Enkel vanaf juni tot en met november is er een verhoogde kans op lokaal tropische stormen, vanwege het zogenoemde orkaanseizoen. Verder zijn buien redelijk lokaal, doch pittig (kan ook verkoelend zijn). In de regenwouden, de naam zegt het al, regent het behoorlijk door, al blijft de temperatuur er aangenaam.

  2. Je kleding:

    Hoe heerlijk is het als je niet hoeft na te denken wat voor kleding je aantrekt? In Nederland dien je rekening te houden met vier seizoenen, waarbij de herfst en lente het vervelendst zijn. Te warm voor een trui, te koud voor een shirtje. Ellende. Daar heb je tijdens je Caribische vakantie geen last van. Shirtje, shorts en slippers, klaar ben je! Oké, vergeet ook je zwembroek en handdoek niet. In de maanden januari tot en met april kan het ’s avonds wat fris aanvoelen (20 graden met een stevige bries). Neem dan zeker wel een lange broek (linnen) en een dunne trui (geen fleece, want dat ademt niet) mee.

  3. Dominicaanse Republiek - Soana - Dominican RepublicDe stranden:

    Tuurlijk, Nederland heeft kilometers aan zandstranden. En als je daar nog niet zoet mee bent, heb je de Waddenzee nog als ie droog ligt. Potentie voor zandkastelen bouwen tot je er bij neer valt. Maar zeg nou zelf, een tropisch gevoel maakt het niet los toch? De enige exotische beplanting die je aantreft is het helmgras in de duinen en met een beetje geluk heeft dat ene strandpaviljoen een paar halfdode slecht verzorgde palmen in een pot staan. Tel daar een keer goed weer bij op en zie dan nog maar eens een plekje te vinden bij die ene hippe badplaats. Heb ik het nog niet eens gehad over de file naar het strand toe. Lig je eindelijk hutje mutje, krijg je dat oer-Hollandse fenomeen; zeewind. De temperatuur halveert zonder pardon en je zit te klappertanden op je handdoekje weg te dromen naar een wit zandstrand met wuivende palmen.

    Komt goed uit, een Caribische vakantie zorgt ervoor dat je aan je trekken komt. De meeste eilanden zijn voorzien van parelwitte zandstranden omzoomd door palmbomen en tropisch struikgewas met de nodige exotische krabbetjes (die overigens pas aan het eind van je stranddag tevoorschijn komen). Op sommige vulkanische eilanden tref je in de buurt van de vulkaan vaak zwarte zandstranden. Omdat er zoveel strandjes zijn om uit te kiezen, is er voor iedereen genoeg plaats. Maar als ik je een goede tip mag geven: ga in het naseizoen (lees mijn blog ‘4 voordelen van reizen naar de Caribbean tijdens orkaanseizoen‘ waarom), dan zijn alle idyllische stranden helemaal voor jezelf alleen, zelfs de meest toeristische trekpleisters. Dat is niet alleen fijn, maar levert je ook fantastisch fotomateriaal.

  4. Marie Galante GuadeloupeDe zee:

    Stel je nog even dat dagje aan zee in Nederland voor.
    Je hebt alles mee, geen file naar zee, een mooi plekje op het strand en er is die dag geen zeewind of zeemist
    komen opzetten. Het is oostenwind, dus de warme lucht wordt vanuit het warme binnenland aangevoerd. Tijd om af te koelen, je besluit te gaan pootje baden. Bij de eerste aanraking van het alles behalve heldere maar o zo donkere Noordzee-water krijg je zowat een hartstilstand. Even was je vergeten dat de zeewatertemperatuur ongeveer de helft is als de luchttemperatuur;15 graden! Fijne gedachte ook dat de Noordzee pas opgewarmd is naar een enigszins aangename 20 graden wanneer de herfst zijn intrede doet. Goed, afkoelen doe je die dag, maar ho pas op! Sta je daar toch bijna in een grote blubber van een kwal, oostenwind weet je nog?

    De Caribische Zee daarentegen heeft een zeer aangename temperatuur die schommelt tussen de 25 graden in de wintermaanden en 30 graden in de zomermaanden. Daarnaast wordt je niet onaangenaam verrast door vieze kwallen op het strand. Het water is kraakhelder, ideaal ook voor mensen zonder zeebenen, je ziet exact wat er om je heen gebeurt. Schrik niet van de kleurrijke visjes die op je af gezwommen komen, zodra je ze onder water bekijkt zijn ze een stuk kleiner. Daarnaast leent een Caribische vakantie zich uitstekend voor snorkelen of duiksport. Het mooist persoonlijk vind ik de kleurenpracht van de Caribische Zee, van turquoise dicht aan de kust overlopend naar helder diep donker blauw daar waar het mysterieus dieper wordt.

  5. De getijden:

    Je kent het wel, je arriveert op het met mensen overladen strand. Je installeert jezelf en gaat eerst even bakken in het zonnetje, muziekje op, boekje erbij, een dutje en een uurtje later word je weer wakker en besluit je dat je wilt afkoelen. Je kijkt suf voor je uit en beseft dat diezelfde donkere Noordzee ineens een stuk verder ligt. Ohnee, het is eb! Een eindeloze wandeling volgt naar de zee. Uiteraard besluit je onderweg dat je daar eigenlijk veel te lui voor bent en verhuist je hele hebben en houden dichter naar de branding. In het harde oncomfortabele zand nestel je neer. Hop, de zee in. Een paar schoonheidsduikjes en bal-overgooi-sessies later besluit je dat het weer tijd wordt om op te drogen op je handdoekje.

    Tot je schrik zie je een miniatuur voorbeeld van klimaatverandering; het is vloed! Je handdoek en spullen zijn bijna opgeslokt door het donkere Noordzee-water en de drooggevallen kreek daarachter is inmiddels ook weer gevuld, toestand! Wie bedacht er ook al weer om hier te gaan liggen? Tijdens een Caribische vakantie ervaar je niet of nauwelijks zo’n verschil in getijden zoals je het in Nederland kent. Je kunt dus met een gerust hart op hetzelfde plekje blijven liggen, gelukkig hoef je ook geen eindeloze wandeling naar de branding af te leggen. Oké, 1 keer heb ik meegemaakt dat m’n favoriete strandje op Sint-Eustatius van de een op andere dag compleet was verdwenen, maar hee daar was een goede reden voor; een orkaan raasde in de buurt en de golven vonden het nodig m’n strandje op te slokken. Om het overigens een ruime week later weer terug te geven, omdat een andere orkaan in de buurt raasde.

  6. Cocktails Saint Lucia PitonsCocktails:

    Na je exotisch dagje Noordzee-strand besluit je met je vrienden nog even een cocktail te doen in die ene hippe strandbar met op het oog fantastische lounge stoelen (die in werkelijkheid helemaal niet zo lekker zitten als dat ze er uit zien). Wat is er immers lekkerder dan een overheerlijke verfrissende Mojito? Na het zien van de cocktailkaart probeer je in het bijzijn van je vrienden niet te schrikken van de tarieven, maar je hebt zin in een cocktail dus je maakt je even niet druk om de centen. Met veel moeite probeer je de rum te ontdekken in je zojuist geserveerde Mojito. Eenmaal leeg geslurpt om je tot de ontdekking dat je meer gecrushed ijs hebt gekregen dan cocktail. Tja.

    In de Caribbean doen ze niet aan maatbekertjes. Daar krijg je een rijkelijke scheut rum in je cocktail en bij voorkeur zo min mogelijk non-alcoholische opvulling. Daarnaast zijn de tarieven ook een stuk aangenamer. Voor die ene cocktail in Nederland heb je er tijdens je Caribische vakantie doorgaans wel drie. Tenslotte heb je in de Caribische ambiance ook geen op het oog hippe strandbar met dito lounge stoelen nodig. Heerlijk met je cocktail in een hangmat deinend in de wind met uitzicht op dat ene parelwitte zandstrand en wuivende palmen, zachtjes het geluid van kleine turquoise golfjes die zich kapotslaan in de idyllische branding. Cheers!