4 voordelen van reizen naar de Caribbean tijdens het orkaanseizoen

Hurricane season

4 voordelen van reizen naar de Caribbean tijdens het orkaanseizoen

Het jaarlijks terugkerende orkaanseizoen in de Caribbean vindt plaats van juni tot en met eind oktober. De kans op tropische stormen die ontstaan boven de Atlantische Oceaan is dan groter en deze koersen vaak richting de Caribbean. Het ene jaar levert meer stormen dan het andere. Toch reageert de reiswereld ieder jaar weer erg paniekerig over dit fenomeen. Als vakantieganger word je gewezen op mogelijke risico's. Terecht of onterecht? Ik vertel je waarom je gewoon naar de eilanden moet blijven reizen.

Laat ik 1 ding vooropstellen, laat je reis niet schieten vanwege het orkaanseizoen. Eigenlijk is deze benaming dan ook verkeerd. Je verwacht namelijk automatisch dat er wekelijks een vreselijke boosaardige tropische cycloon een willekeurig eiland compleet verwoest. Als dit zou zijn, dan was een vakantie überhaupt niet meer mogelijk naar het Caribisch gebied, toch? De kans op orkanen zoals categorieën waar Irma (2017) ingeschaald is, is buitengewoon klein. 

Wanneer een eiland of meerdere eilanden flink geraakt worden door een orkaan, zoals nu het geval is met orkaan Irma, laat je dit dan alsjeblieft niet weerhouden of afschrikken om naar de Caribbean te reizen. Het klinkt misschien gek in je oren, maar besef dat de meeste eilanden compleet afhankelijk zijn van toerisme. Als wij met z'n allen besluiten er niet meer naartoe te gaan vanwege zo'n verschrikkelijke storm, komen de eilanden een dergelijke ramp nooit meer te boven. Elke euro die wij daar besteden, komt de eilanden en de bewoners ten goede. En vergeet niet, na een verschrikkelijk storm zoals Irma gaat de zon altijd weer schijnen en tonen de eilanden maar weer eens aan waarom ze zo'n ontzettende aantrekkingskracht op ons hebben.

Geheel toevallig was ik in 2005, tot dan het meest actieve orkaanseizoen sinds 1914 in de Caribbean, op Sint-Eustatius. Zo'n 5 van de 25 orkanen dat seizoen heb ik meegemaakt, zij het niet allen van dichtbij. Soms raast zo'n storm enkel in de buurt van een eiland. De gevolgen zijn vaak te overzien. Eenmaal was mijn favoriete strandje slachtoffer van een op afstand voorbij rasende orkaan. Van de een op andere dag was het strand weg. Foetsie, alsof het er nooit was geweest. Het weer in een groot gebied wordt op dat moment bepaald onder invloed van die tropische storm. Een gevolg daarvan zijn hoge golven, die stranden kunnen laten verdwijnen of juist weer laten verschijnen. Een week later gaf een andere orkaan op afstand mijn favoriete strand namelijk weer terug.

4 voordelen van reizen naar de Caribbean tijdens het orkaanseizoen

  1. Het orkaanseizoen valt gelijktijdig met het laagseizoen in het Caribisch gebied. Dit brengt een groot voordeel met zich mee; lagere tarieven voor vliegtickets en scherpe deals voor vakanties. Hotelkamers zijn soms tot wel 50% goedkoper!
  2. Gedurende de periode van het orkaanseizoen valt er meer regen. Dit betekent een groenere natuur en zorgt voor meer kleurenpracht. Ideaal ook voor je foto's.
  3. Doordat veel reisbureau's (on)terecht afraden tijdens het orkaanseizoen te reizen, zul je minder toeristen treffen in de Caribbean. Dit brengt ook voordelen met zich mee. Dat idyllische strand heb je voor jezelf alleen en die ene toeristische hotspot is eens niet bezaaid met toeristen. Wat dacht je van de fantastische foto's die je nu kunt maken?
  4. Op alle eilanden in de Caribbean hanteren ze zogenoemde hoog- en laagseizoen-tarieven. Tijdens het orkaanseizoen kan dit je zomaar tot wel 50% schelen op bijvoorbeeld autohuur of uitjes zoals boottrips of excursies. Zelfs restaurant-prijzen zijn soms lager dan tijdens het hoogseizoen.

This post is also available in: enEnglish