Sint-Maarten; waar Nederland met Frankrijk grenst
Sint-Maarten is qua oppervlakte tweederde zo klein als waddeneiland Vlieland. Dit bijzondere eiland is ook nog eens sinds 1648 een tweedeling van landen. Door een twist in de geschiedenis de enige plek in de wereld waar Nederland nog wel met Frankrijk grenst.
Iedereen die per vliegtuig naar Sint-Maarten is afgereisd, zal zich ongetwijfeld de eindeloze daling boven de oceaan en daarna de spectaculaire landing herinneren. Een van de hoofdattracties van het eiland, een middagje vliegtuigen spotten op Maho Beach, en dan met name de Boeing 747’s zien landen of opstijgen! Ondanks de waarschuwingsborden jezelf blootstellen aan het geweld van de vliegtuigen en vervolgens jezelf de zee in laten blazen, geweldig!
In 2005, toen ik Sint-Maarten voor het eerst bezocht, had het eiland nog een klein intiem vliegveld. Inmiddels heeft het plaats gemaakt voor een moderne en van alle gemakken voorziene luchthaven. Maakt dit de Caribische ervaring er minder om? Welnee, dezelfde vreemde situaties zijn nog altijd mogelijk. Zoekgeraakte bagage die op omliggende eilanden aankomt, zeer trage grondstewardessen met veel te lange kleurrijke nagels waar ze niet of nauwelijks mee kunnen typen of inchecken zodat je je (tussen)vlucht mist, of wat dacht je van een storing op de landingsbaan waardoor de verlichting niet werkt, zodat vertrekken of arriveren ’s avonds niet mogelijk is? Als dit je allemaal niet afschrikt, is Sint Maarten een fantastisch eiland voor je! Last van stress? Ga naar Sint-Maarten, daar kennen ze geen stress.
Grens
Maar hoe zit dat nou met die grens op het eiland? Daar gaan veel verhalen de ronde over. Het mooiste verhaal vind ik nog wel dat de Fransen de Nederlanders (letterlijk) om de tuin hebben geleid. De grens moest in 1648 middels een voettocht rond het eiland worden bepaald. De Fransman vertrok richting het noorden en naar verluid sneed hij geregeld stukken af via het binnenland, terwijl de gekke Hollander via het zuiden liep, zich liet afleiden door vrouwelijk schoon en geregeld een borreltje nam. Tja, daarom heeft Frankrijk nu het grootste gedeelte van het eiland (Saint-Martin) in handen. Neemt niet weg dat de internationale luchthaven op het Nederlands deel ligt en het ook de meeste inwoners heeft.
Voltage en valuta
Vandaag de dag zijn de verschillen nog altijd goed zichtbaar. Het Nederlandse deel heeft door Amerikaanse invloeden zijn identiteit op sommige punten verloren, terwijl het Franse deel nog erg pittoresk aandoet. Aan de andere kant, houd je van bruisend, niks is te gek en alles kan, dan is het Nederlandse deel helemaal jouw plek. Maar als je zoekt naar 220 Volt (ja, serieus, op het Nederlandse deel hebben ze 110 Volt), de Euro (op het Nederlandse deel geen geldig betaalmiddel, enkel US Dollars), de Franse taal en keuken en genoeg plek op de witte zandstranden, dan moet je toch echt aan de Franse kant wezen.
Er is nog genoeg te vertellen over dit fantastische eiland, ik zal in mijn volgende posts specifieker ingaan op alles wat er op Sint-Maarten / Saint-Martin te doen is. Hieronder wat highlights:
- Philipsburg (hoofdstad Sint-Maarten)
- Marigot (hoofdstad Saint-Martin)
- Maho Beach; de vliegtuigen zien landen en opstijgen
- Orient Bay / Baie Oriental; lang wit zandstrand met hippe strandbars aan de oostkust in het Franse gedeelte
- Simpson Bay; gelegen ten westen van Philipsburg vol met uitgaansgelegenheden en restaurants
This post is also available in: English