Help St. Maarten na verwoesting door orkaan Irma!

Airport St. Maarten

Help St. Maarten na verwoesting door orkaan Irma!

Afgelopen woensdag 6 september 2017 trok orkaan Irma genadeloos over de Bovenwindse eilanden en liet een spoor van verwoesting achter. Met name St. Maarten, St. Barths, Barbuda, Anguilla en de Britse Maagdeneilanden zijn zeer zwaar getroffen. Het gaat mijn en ieders voorstellingsvermogen te boven wat deze orkaan veroorzaakt heeft. Als regelmatige bezoeker van de eilanden gaat het mij zeer aan het hart en denk ik nonstop aan mijn vrienden op de eilanden, de inwoners, de hotels en accommodaties en aan de gevolgen voor flora en fauna. Ik vraag jouw onmisbare steun om deze eilanden er bovenop te helpen.

Totale verwoesting

Het gaat ons voorstellingsvermogen te boven wat er nu gaande is op de eilanden en wat orkaan Irma aangericht heeft. Ziekenhuizen, scholen, huizen, brandweerkazernes, politiebureau’s, hotels, restaurants, barretjes, overheidsgebouwen zijn als gevolg van orkaan Irma verwoest of wel zeer zwaar beschadigd. Bewoners hebben geen dak meer boven hun hoofd en zijn alles in luttele uren kwijtgeraakt; hun huis, hun baan, hun auto, hun eiland. Wat zijn ze toch altijd trots op hun eiland en kijk wat er nu nog van over is. Er is nauwelijks elektriciteit en de drinkwatertoevoer is verwoest. Drinkwater is de eerste levensbehoefte van de mens. Voedselvoorziening is er niet, al komt hulp nu wel langzaam op gang. Paniek en reddeloosheid voert de boventoon, ze zijn de wanhoop nabij.

Orkaan Irma

Orkaan Irma, een monster storm, heeft met categorie 5 (windschaal Saffir-Simpson) een spoor van vernieling achtergelaten op de Bovenwindse eilanden. Het zijn windsnelheden waarbij wij ons in Nederland geen voorstelling van kunnen maken, rukwinden hoger dan 300 km/h. Ter vergelijking: een hoogst uitzonderlijk en maximaal te behalen windkracht 12 in Nederland heeft windsnelheden tot 117 km/h.

Plunderingen

(Spook)verhalen over plunderingen, overvallen en berovingen doen de ronde. Hierbij wordt door de media onderscheid gemaakt tussen sociale plundering en criminele plundering. Hoe dan ook, de situatie is schrijnend en de beeldvorming hiervan door grote kranten als het AD en de Telegraaf is niet veelbelovend. Onze mensen daar hebben helemaal niets aan sensatieverhalen, ze hebben onze steun en hulp nodig.

Stop verdeeldheid

Toeristen worden door de media als slachtoffers bestempeld en inwoners, hulpbehoevenden en zieken worden op de tweede plaats gedrukt. Schandelijk! De taak van journalisten zou nu juist moeten zijn om ons als koninkrijk te verenigen, in plaats van wederom verdeeldheid en suggestieve beeldvorming te creëren. Veel mensen beseffen niet dat St. Maarten tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort. De inwoners van St. Maarten hebben hetzelfde paspoort als jij en ik en dienen alleen al daarom hetzelfde te worden behandeld als elke andere Nederlander, met respect!

Toerisme

De zwaar getroffen Bovenwindse eilanden St. Maarten, St. Barths, Britse Maagdeneilanden, Anguilla en Barbuda hebben toerisme als voornaamste, al dan niet enige inkomstenbron. Zover we nu weten is op deze eilanden niets of nauwelijks meer over van hotels, bed and breakfasts en overige accommodaties. Restaurants en (iconische) barretjes zijn verwoest. Catamarans en yachts liggen bovenop elkaar of zijn zelfs het land opgewaaid. Geen palmboom staat nog overeind en stranden zijn opgeslokt of compleet verwoest. Dit heeft niet alleen effect op toerisme, inwoners zijn in een klap hun baan en inkomen kwijt.

Kortzichtige mensen zouden het hebben over ramptoerisme, maar het is van het grootste belang dat na de eerste noodhulp de eilanden zo snel mogelijk weer worden opgebouwd. Zonder toerisme zijn de eilanden ten dode opgeschreven. We hebben met z’n allen tot 6 september 2017 mogen genieten van alle pracht die deze Caribische eilanden ons boden. Laat dit geen einddatum zijn, maar een nieuwe start om de eilanden hier nog mooier en nog sterker uit te laten komen. Help de inwoners hun prachtige St. Maarten, St. Barths, Anguilla, Barbuda en de Maagdeneilanden weer op te bouwen en weer te laten floreren als nooit tevoren.

Bijdrage

Voorbeeldje: Als we als Nederlanders met z’n allen gemiddeld € 10,00 extra belasting zouden betalen per hoofd van de bevolking, kunnen we alleen al daarmee € 170.000.000,- ophalen om St. Maarten weer mee op te bouwen. Heb je het niet breed? Geen nood, stel dat iedereen ‘slechts’ € 0,50 bijdraagt, dan bereiken we al € 8.500.000,-. Bedenk, wij hebben het ontzettend goed in Nederland, dit gun je toch ook je mede Koninkrijksgenoten? Elke cent is hard nodig om onze mensen daar te helpen hun bestaan weer op te bouwen.

Jouw hulp is hard nodig, help je mee?

Dit betreft een ramp van ongekende omvang die zijn weerga niet kent in de recente geschiedenis van ons Koninkrijk. Help mee om scholen, ziekenhuizen, brandweerkazernes, politiebureau’s en huizen weer mee op te bouwen, draag je steentje bij, hoe klein deze ook is. Ik vraag jou de slachtoffers van orkaan Irma te steunen in noodhulp voor St. Maarten. Het Rode Kruis in samenwerking met de militairen ter plaatse voorzien de slachtoffers van eerste levensbehoeften, zoals schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Steun mee en maak het verschil.

Steun het Rode Kruis: Maak je donatie over naar Giro 5125 of maak je donatie over naar IBAN NL02 INGB 0000 0051 25 en steun St. Maarten met drinkwater, voedsel en onderdak, de uiterst noodzakelijke noodhulp.

Dit artikel bevatten foto’s en beelden van Ministerie van Defensie.