Saint Lucia; voor de avontuurlijke reizigers onder ons!

Saint Lucia; voor de avontuurlijke reizigers onder ons!

Saint Lucia, onderdeel van het Britse Gemenebest, gelegen tussen het Franse Martinique en het Engelse Saint Vincent. Ruig en tegendraads, maar tegelijk adembenemend mooi. Er heerst een laid back cultuur met Engelse invloeden. Heb je stress? Maak je je te druk? Relax, hier kom je tot rust! Eerst maar eens de reis ernaartoe ondergaan…

Hoe kom je er?

Saint Lucia is niet rechtstreeks te bereiken vanuit Nederland. Voor dit paradijs dien je wel wat moeite te doen. De snelste manier om er te geraken is met British Airways en een tussenstop in Londen, helaas is dan vaak een overnachting op of nabij de airport onvermijdelijk, aangezien de vluchttijden niet ideaal zijn. Nog een nadeel is dat je een welverdiende vakantiedag mist. Een creatievere en even zo dure manier zonder vakantiedagen te verliezen is middels Air France via Parijs naar Guadeloupe of Martinique. Laatst genoemde beide bestemmingen zijn qua vliegtickets vaak even duur. Aldaar pak je je vlucht naar Saint Lucia. Je hebt er dan wel een reisdag opzitten van zo’n 18 uur (inclusief overstappen op de diverse luchthavens), maar dan heb je ook wat, of niet?

Goed uitgerust op reis

Als ik je een goede tip mag geven, zorg dat je uiterst relaxed op reis naar deze bestemming gaat, eet en drink genoeg onderweg en pak je rust zo nu en dan. Waarom? Als je na die 18 uur eindelijk op het paradijselijke Saint Lucia bent, is het nog niet gedaan. Het internationale vliegveld ligt in het noorden van het eiland. Veel van de hotels en overige accommodaties liggen in het zuiden. Hemelsbreed niet meer dan 30 kilometer, via de kortste route 45 kilometer. Makkie zou je zeggen toch?

Links rijden

Op Saint Lucia rijden ze links. Dat is al een omschakeling op zich. Dat niet alleen, ze lijken er ook de haarspeldbocht te hebben uitgevonden. Wanneer het kan passen ze deze bocht dan ook overal toe. Je topsnelheid op Saint Lucia zal dan ook niet hoger uitkomen dan 50 km/h. ’s Avonds is het er relatief vroeg donker (19:00 uur), grote kans dat je in het donker links rijdend met haarspeldbochten naar je accommodatie moet.

Voel je ‘m aankomen? Mijn taxirit duurde ruim anderhalf uur. Echter na een reis van zo’n 18 uur is dit een behoorlijke aanslag op je lichaam. Je hersenen moeten wennen aan dat links rijden en na iedere haarspeldbocht hoop je dat het de laatste is. Tevens ben je gedesoriënteerd doordat het aardedonker is. Geloof ook de taxichauffeur niet als hij zegt dat we er bijna zijn. Dit doet hij enkel om je gerust te stellen. Voel je overigens niet bezwaard als je de taxichauffeur moet vragen om even te stoppen. Misselijkheid is gebruikelijk tijdens deze rit!

Suzuki Saint Lucia

Vertrek op tijd

Als je in het zuiden van Saint Lucia verblijft, moet je zeker 2 uur incalculeren wanneer je naar het vliegveld of naar de hoofdstad Castries moet. Overdag zijn de wegen een stuk drukker. Je moet er dan ook niet gek van op kijken dat je na de zoveelste haarspeldbocht, een plaatselijke koe op de weg treft die jou en het overige verkeer wilt ophouden. Toeteren of klappen in je handen doet wonderen. De inwoners vinden het maar al te gezellig om onderweg bekenden tegen te komen. Met gemak houden ze het verkeer 5 minuten op, maar hebben ze wel weer even bijgekletst met die bekende tegenligger.

Jezelf verplaatsen op Saint Lucia is dus een avontuur op zich. Erg vermakelijk en je doet enorm veel rijervaring op. Het beste huur je een auto, bij voorkeur een soort van jeep. Geen automaat! Vanwege de steile hellingen is het veel makkelijker om een handgeschakelde auto te rijden, zowel voor bergje op als bergje af. Binnen een dag ben je gewend aan het links rijden en begin je zowaar de haarspeldbochten te accepteren.

This post is also available in: enEnglish