Alleen op St. Lucia; de Pitons en drive-in vulkaan Sulphur Springs
Een van de meest exclusieve eilanden in de Caribbean is toch wel Saint Lucia. De Pitons, twee vulkaanpieken, maken Saint Lucia karakteristiek, zijn een geliefd foto-object en onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO. St. Lucia huisvest ook ’s werelds enige echte drive-in vulkaan Sulphur Springs. Ga je mee op ontdekkingstocht naar dit avontuurlijke eiland?
De Pitons zijn een onmiskenbare attractie op St. Lucia. Verschillende luxe resorts maken er dankbaar gebruik van, want een kamer met uitzicht op deze twee vulkaanpieken kost je al gauw meer dan gemiddeld. Terecht, want waar elders in de wereld vind je zulk fotogeniek moois? Niet voor niets zijn ze toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Pitons zijn een overblijfsel van een zware vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden. Net als veel andere Caribische eilanden is St. Lucia ook van vulkanische oorsprong. Nog altijd is het eiland vulkanisch actief.
Drive-in vulkaan Sulphur Springs
Veel resorts en hotels zijn gelegen nabij de Pitons, zoals het luxueuze Ladera en het authentieke Fond Doux Estate. Wat je niet in de gaten hebt is dat deze resorts zijn gebouwd nabij de geïmplodeerde krater van een oude vulkaan. Uniek in de wereld is dat je deze krater gewoon kunt inrijden met de auto! Wat je dan ziet is dat deze vulkaan nog springlevend is! Je ziet om je heen gloeiendhete stoom uit de aarde ontsnappen, wat een spektakel.
Sulphur Springs, zoals de krater genoemd wordt, doet zijn naam eer aan. Sulphur betekent zwavel en dat ruik je al van ver. Zwavel ruikt ook wel naar rotte eieren, dus je begrijpt dat het er lekker stinkt. Een leuk weetje is dat het stadje Soufrière, de Franse benaming is van Sulphur ofwel zwavel. Hierbij kun je meteen de conclusie trekken waarom er zoveel Soufrière’s op de Caribische eilanden te vinden zijn; de Fransen waren goed in eilandjes veroveren (en verliezen), maar blonken niet uit in originaliteit. Zo zijn op Guadeloupe de vulkaan, op Dominica een stadje, wederom de vulkaan op Montserrat en de krater op St. Vincent allen Soufrière genoemd.
Niet ver van de gloeiendhete stoom die uit de aarde ontsnapt bij Sulphur Springs, stroomt ook een riviertje welke een natuurlijk modderbad heeft gecreëerd. Dit riviertje is grijs van kleur en de temperatuur bedraagt 45 graden celsius! De grijze kleur wordt veroorzaakt door grote concentraties zwavel, ijzer, koper en allerlei andere bestanddelen. Op St. Lucia gelooft men in de heilzame werking van deze chemische elementen. Het is daarom een populaire (toeristische) attractie waarbij je jezelf onder kunt dompelen met deze heilzame modder. Uiteraard heb ik daar aan meegedaan! Baadt het niet, dan schaadt het niet.
Gros en Petit Piton, zeg het eens vaak achter elkaar? Lukt niet hè? 🙂
Leuke koptekst toch? De Pitons en St. Lucia zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zowel vanaf het water als vanaf het land zorgen de twee vulkaanpieken voor adembenemend beeldmateriaal. Ik was erg geneigd zoveel mogelijk vast te leggen met mijn camera, maar probeer ze ook eens zonder lens te bekijken. Geniet van de schoonheid. Overigens zijn de maanden september tot november de mooiste periode om de Pitons te aanschouwen, ze zijn dan prachtig groen doordat het deze maanden meer regent dan gemiddeld.
Petit Piton en Gros Piton zijn beiden te beklimmen, al is Gros Piton wel voor de gevorderde hiker weggelegd. Het strand Jalousie Beach ligt tussen de twee Pitons in. Het luxueuze resort Sugar Beach is er eveneens gesitueerd, absoluut geen straf om hier te verblijven. Ga zeker naar dit strand, want je kunt heerlijk genieten van de faciliteiten van het resort. Medewerkers van het resort brengen je zelfs weer met een soort van golfkarretje naar boven! Uiteraard wordt het op prijs gesteld dat je wel wat besteed, maar wie wilt er hier nu geen cocktail drinken in je hangmat?
The Tet Paul Nature Trail
Een wandeltocht die iedereen aankan is The Tet Paul Nature Trail, een absolute aanrader! Deze start nabij Fond Doux Estate. Het is een trail van ‘slechts’ 45 minuten. ‘Is het dat wel waard?’, hoor ik nu de ervaren hiker vragen. Ja hoor, je hebt namelijk adembenemend panoramisch uitzicht over een groot deel van St. Lucia met uiteraard de Pitons, de bergen in het noorden, de oost- en zuidkust, de Atlantische Oceaan, St. Vincent, de Caribische Zee en met heel veel geluk zelfs Martinique! Er zijn tevens een aantal plateaus aangebracht waar vanaf je prachtige foto’s kunt maken, of gewoon eens rustig kunt genieten van deze prachtige en unieke plek op aarde.
This post is also available in: English