Saba; Koninkrijk boven de wolken

Saba

Saba; Koninkrijk boven de wolken

Wie dacht dat Nederland zijn top heeft bereikt op de Vaalserberg (322 meter), heeft het mis. Ruim 7000 kilometer ten westen rijst Saba majestueus op uit de Caribische Zee met Mount Scenery als piek: 887 meter boven zeeniveau. Dit maakt het zowel het hoogste punt van Nederland als van het Koninkrijk der Nederlanden.

Saba ligt op een kleine 50 kilometer afstand ten zuiden van Sint-Maarten. Een vliegtuigje brengt je in luttele minuten inclusief spectaculaire landing naar het enige vlakke, kunstmatig gecreëerde, punt op het eiland. Wist je dat Saba de kortste commerciele landingsbaan (slechts 400 meter) ter wereld heeft?

Het eiland is erg rotsachtig met cactussen aan de kust en een glooiend landschap vanaf de top naar beneden. Al vanaf het dorpje Hell’s Gate zie je de tropische vegetatie om je heen en dit neemt alleen maar toe naarmate je verder omhoog gaat richting Windwardside.

Vanaf daar is de weg naar de top een absolute aanrader. 90 minuten ofwel 1064 stappen brengen je naar het hoogste punt. Je baant je een weg door het tropische regenwoud. Dit is goed te doen voor de beginnende wandelaar. Wanneer je de top bereikt, wordt het allemaal iets meer klim- en klauterwerk. Vanwege het tropisch regenwoud, kan het zo zijn dat de paden nat zijn, in dat geval is het verstandig goede wandelschoenen te dragen. Al heb ik de top inmiddels 3 keer gedaan op slippers en dat ging overigens ook prima, maar veiligheid voorop!

Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Althans, als je geluk hebt! Aangezien de top op 887 meter ligt, komt het geregeld voor dat deze compleet in wolken is gehuld. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, neem gewoon lekker plaats en heb geduld. Je zult zien dat dit wordt beloont. Op het moment dat de bewolking breekt en de eindeloze Caribische Zee verschijnt met in de verte de omringende eilanden, waan je jezelf even on top of the world in ons eigen koninkrijk.

This post is also available in: enEnglish