Wat maakt het Caribische Martinique zo magnifique?

Anse d'Arlet Martinique

Wat maakt het Caribische Martinique zo magnifique?

Tussen de twee Engelse eilanden Dominica en Saint Lucia ligt het Franse Martinique. Een verscholen en opmerkelijk welgestelde wereld waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Een eiland met twee gezichten. Modern in hoofdstad Fort-de-France, maar even daarbuiten de o zo herkenbare Caribische omgeving.

Typisch Frans

Martinique is een Overzees Frans Departement, ofwel een soort Franse provincie. Onmiskenbaar Frans is het zeker. Het chauvinisme speelt een grote rol. Het stokbrood ontbreekt niet en de Franse taal is het eerste hoorbare kenmerk. Wat mij daarna opviel is dat Martinique een beduidend rijker eiland is dan alle andere eilanden. Dit is niet alleen te merken aan de infrastructuur en de huizen, maar ook aan de bevolking. Een mengelmoes van kleuren die harmonieus met elkaar samenleven. Iets wat op sommige andere eilanden helaas veel minder zichtbaar is.

Saint-Pierre Martinique

Saint-Pierre en vulkaan Mont Pelée

Economie

Op Martinique lijken de bewoners daadwerkelijk trots te zijn op hun eiland. Opvallend is dan ook dat toerisme ondergeschikt is als economische factor. Slechts 7%. Hoofdinkomsten zijn voornamelijk afkomstig van plantages. Met name de banaan, exportproduct nummer 1. Overal op het eiland tref je dan ook prachtige bananenplantages.

Actieve vulkaan

Martinique is een van de nog maar weinige ongeschonden Caribische eilanden. Oké, hoofdstad Fort-de-France is modern en wat aan de drukke kant. Maar daarbuiten is het allemaal puur idyllisch wat de klok slaat. Ongerepte tropische wouden in het noorden van het eiland. Prachtige pittoreske dorpjes aan de zuidkust van het eiland. Cultuur valt er ook genoeg te snuiven; voormalige hoofdstad Saint-Pierre bijvoorbeeld. In 1902 is deze stad bijna geheel met diens inwoners (30.000) verzwolgen door gloedwolken tijdens de uitbarsting van vulkaan Mont Pelée. Er zijn nog maar weinig gebouwen overgebleven. Het is een machtig gezicht met de slapende vulkaan op de achtergrond. Het doet je beseffen hoe nietig je als mens bent ten opzichte van de natuur.

Domaine du Robinson Bungalarbre

Boomhut bij Domaine du Robinson

Ecotoerisme

Over natuur gesproken; je kunt op zo'n rijk eiland als Martinique natuurlijk in een chique vijfsterrenhotel verblijven. Maar ik weet nog iets veel unieker. Ik zie het bij elke bestemming als een uitdaging om in een zo apart mogelijke accommodatie te verblijven. Op Martinique ontdekte ik Domaine du Robinson. Een klein vakantiepark dichtbij Anse Noire. Direct gelegen aan een vulkanisch strand met kraakhelder water. In een stoere boomhut, ruim 6 meter boven de grond en omringd door holletjes van reusachtige landkrabben. Geweldig! Via een touwladder klim je avontuurlijk in de boomhut. 's Avonds word je omringd door rondfladderende vleermuizen en door landkrabben die beneden uit hun holletjes kruipen. Een zeer avontuurlijke, maar bovenal onvergetelijke belevenis. Een echte Caribische ervaring op Magnifique Martinique.

Anse Noire Martinique

Anse Noire

This post is also available in: enEnglish