10 redenen waarom Guadeloupe jouw volgende vakantiebestemming wordt

Marie Galante - Plage de la Feuillère

10 redenen waarom Guadeloupe jouw volgende vakantiebestemming wordt

Guadeloupe bestaat uit een kleine archipel van eilanden. Het is een Frans overzees departement in de Caribbean. Dit maakt het een rechtstreeks onderdeel van Frankrijk. Er zijn veel redenen om dit Franse overzeese paradijs te bezoeken! Ik geef je de 10 belangrijkste.

 1. Franse cultuur in de tropen.

  Waarom Frankrijk niet eens een keertje afwisselen door er een tropische twist aan toe te voegen? Op Guadeloupe tref je de typische Franse cultuur. ’s Ochtends en ’s middags is men al aan de haal met stokbrood. Tijdens het heetst van de dag zie je groepjes mensen in de schaduwen van de palmen een potje jeu de boules spelen. En als je dacht dat je er met je Engels terecht kunt, heb je het goed mis. Chauvinistisch als ze zijn; ze spreken er enkel Frans.

 2. Betaalgemak middels de Euro.

  Ideaal toch? Je vliegt 8 uurtjes de oceaan over en je kunt gewoon met je Euro’s terecht. De levensstandaard is vergelijkbaar met die van ons. Houd er rekening mee dat je ongeveer even veel kwijt bent als je uit eten gaat, er boodschappen doet of als je een fooi geeft.

 3. Franse keuken met Caribische twist.

  Houd je ook zo van de Franse keuken? Dat komt goed uit, die hanteren ze op Guadeloupe ook. Uiteraard wel met een Caribisch tintje. Vis komt er vers uit de zee en de gerechten worden bereid met lokale kruiden en specerijen. Typische Franse gerechten zoals margret de canard en escargots mogen er niet ontbreken.

 4. Franse wijnliefhebbers komen aan hun trekken.

  Wat een geruststelling, er is Franse wijn in overvloed op Guadeloupe. Dit wordt gewoon geïmporteerd vanuit het vaste land. In tegenstelling tot veel overige eilanden, waar het betrekkelijk lastig is Franse wijn betaalbaar te nuttigen. Houd wel rekening met een bijkomstigheid. Voor je gevoel kan rode wijn namelijk anders worden ervaren vanwege de veel hogere omgevingstemperatuur. Maar daar heb je ’s avonds tijdens je diner als het al wat is afgekoeld geen last van.

 5. Meerdere eilanden, meer diversiteit.

  Eilandhoppen was nog nooit zo makkelijk! Guadeloupe is een archipel bestaande uit meerdere eilanden. Er is ongelooflijk veel diversiteit. Basse-Terre en Grande Terre, gescheiden door een smalle zeestraat welke is overbrugd, zijn de twee hoofdeilanden. Basse-Terre, bergachtig en voornamelijk gehuld in tropisch regenwoud met prachtige watervallen en volop overige tropische vegetatie. Die vind ik persoonlijk het mooiste qua natuurschoon. Grande Terre heeft prachtige witte zandstranden en een betrekkelijk vlak landschap. Les Saintes (9 eilandjes 15 kilometer ten zuiden van Basse-Terre) zijn een paradijs voor zeilliefhebbers. Een idyllische plek waar de tijd lijkt stil te staan en waar nagenoeg geen auto te vinden is. Twee van de eilanden zijn bewoond; Terre-de-Haut en Terre-de-Bas. Dan is er Marie-Galante. Een vlak eiland ter grootte van Sint-Maarten, maar met veel minder inwoners. Het eiland heeft een aantal prachtige witte zandstranden en prachtig uitzicht op de overige eilanden van Guadeloupe en het naburig gelegen Dominica. Tot slot is er La Désirade, 8 kilometer ten oosten gelegen van Grande Terre. Een klein en dunbevolkt eiland, bekend om haar verse zeegerechten, leguanen en natuurschoon. Alle eilanden zijn overigens dagelijks per ferry te bereiken. Duikliefhebbers komen zeker aan hun trekken op Guadeloupe. Er zijn enorm veel duikplekken rondom de archipel. Maar wat dacht je van snorkelen met schildpadden? Het is er allemaal mogelijk.

 6. Parelwitte zandstranden.

  Denk je aan de Caribbean, dan denk je aan witte zandstranden. Op Guadeloupe kom je dan zeker aan je trekken. De mooiste tref je op Marie-Galante in het plaatsje Capesterre-de-Marie-Galante. Plage de la Feuillère, compleet met vele wuivende palmbomen is mijn favoriet. Maar net boven het dorpje Deshaies op Basse-Terre tref je Plage de la Grande Anse, een onmetelijk lang geel-wit zandstrand. Zoek je het meer toeristisch? Dan moet je naar Saint-Anne op Grande Terre; Plage de la Caravelle. Houd er rekening mee dat het er behoorlijk druk kan zijn, ook in het laagseizoen. Hecht je weinig waarde aan witte zandstranden, dan kom je ook aan je trekken. Op Basse-Terre zijn enorm veel prachtige zwarte vulkanische zandstranden.

 7. Accommodaties voor iedereen.

  Of je nu graag in een hotel verblijft of de voorkeur geeft aan een bed&breakfast. Je een eigen huisje huurt of iets heel speciaals zoekt qua eco-toerisme. Het is allemaal mogelijk op Guadeloupe. Je kunt het zo goedkoop of duur maken zoals je zelf graag wenst.

 8. Betrekkelijk goedkoop te bereiken met Air France-KLM.

  Niet geheel onbelangrijk, Guadeloupe wordt de laatste tijd ook buiten Frankrijk o.a. door KLM goed in de markt gezet. Air France-KLM brengt je vanuit Amsterdam of Dusseldorf via een tussenstop in Parijs in ruim 9 uur naar de archipel. Tarieven schommelen tussen de € 450 en € 700 voor een retourticket, afhankelijk van seizoen en actietarieven.

 9. Jezelf verplaatsen op Guadeloupe is eenvoudig per huurauto.

  De infrastructuur op Guadeloupe is in prima staat. Er zijn zelfs heuse snelwegen op het eiland! Daarom is het ideaal om jezelf te kunnen verplaatsen per huurauto. Laat je niets wijsmaken, een auto in de economy-klasse is prima zat. Al kan een automaat i.p.v. handgeschakeld wel comfortabel zijn in de bergen. Alle bekende huurmaatschappijen zijn gevestigd op Guadeloupe. Wil je geld besparen, ga dan eens voor een lokale huurmaatschappij.

 10. Fantastisch Caribisch klimaat.

  Daar ga je voor naar de Caribbean toch? Continu 30 graden overdag. Nooit zorgen maken over het weer en altijd weer die aangename ietwat verkoelende bries uit het noordoosten. Op z’n tijd een verkoelende bui met soms spectaculair onweer. Laat je niet van de wijs brengen door het orkaanseizoen. Guadeloupe is het hele jaar door een fantastische vakantiebestemming.

Begint het bij jou al te kriebelen?

This post is also available in: enEnglish