Dominicaanse Republiek: All-inclusive ten top

Dominicaanse Republiek - Soana - Dominican Republic

Dominicaanse Republiek: All-inclusive ten top

Kilometerslange witte zandstranden, turqoise wateren, wuivende palmen en eindeloos veel hotels, all-inclusive hotels welteverstaan. Ik heb het natuurlijk over de Dominicaanse Republiek. Waarom is juist dit de ideale all-inclusive bestemming?

De Dominicaanse Republiek deelt samen met Haïti het eiland Hispaniola. Het is het meest bezochte land door toeristen in de Caribbean. Dit komt met name doordat een reis naar de Dominicaanse Republiek betrekkelijk goedkoop is. Met name de all-inclusive resorts zijn daar schuldig aan. Is dat erg? Nee, zeker niet als je met je luie kont niets anders dan op het strand wilt liggen en je 24 uur per dag te goed wilt doen aan eten, cocktails drinken, ontbijten, lunchen, brunchen, dineren, weer cocktails drinken en dat 7, 14 of 21 dagen achter elkaar.

Punta Cana, de ideale all-inclusive bestemming

Punta Cana in het zuiden is erg bekend om haar kilometerslange witte zandstranden. Het ene na het andere resort is er uit de grond gestampt en dit zorgt voor hevige concurrentie onder de hotels. De consument plukt daar de vruchten van en heeft een ruime keuze uit relatief lage tarieven. Ik moet toegeven dat ik ook ooit 21 dagen lang op m’n luie kont all-inclusive heb genoten aldaar, maar tegelijkertijd moet ik ook bekennen dat ik er wel van genezen ben. Tuurlijk is het heerlijk als je onbeperkt kunt eten en drinken.

De resorts zijn vaak bijna zo groot als een klein dorp, met genoeg entertainment, zwembaden, winkels, spa’s, restaurants en barretjes. Een nadeel in Punta Cana is dat er buiten het resort helemaal niets is, geen dorpje, helemaal niets. Je bent dus afhankelijk van sjoemelende taxi-chauffeurs die de hoofdprijs vragen naar, waarheen? Er is namelijk niets, dus je zit in wezen vast op je resort.

Tip: Wil je naast je resort ook een stad in kunnen duiken, dan is een verblijf in het noordelijk gelegen Puerto Plata meer iets voor je. Het best zou een combinatie van beiden de ideale reis naar de Dominicaanse Republiek zijn. Een weekje paradijslijk strand en een weekje levendigheid en lokale beschaving om je heen.

Weinig afwisseling

Je moet er dus van houden, je krijgt op dag 1 een bandje om je pols, zodat je herkenbaar bent als zijnde een gast van het resort. Ik heb een hekel aan dat soort dingen, een koffer label je, maar een mens label je niet. Enfin, na dag 5 heb je eigenlijk alle restaurants reeds uitgeprobeerd en begint het eten je tegen te staan. Over de cocktails niets meer dan lof, onbeperkt cocktails is als in het paradijs. Maar teveel alcoholische dranken is niet goed voor je, je wilt tenslotte wel wat onthouden van dat paradijs.

Excursies

Meestal wil je ook wat zien van het land. Ik raad je sterk af excursies bij de desbetreffende reisorganisatie te regelen. Je betaalt er de hoofdprijs. Daarnaast doen ze je geloven dat het land totaal onveilig is en dat je dus enkel vooraf georganiseerde excursies kunt boeken. Mattijs trapte niet in dat soort spookverhalen, speurde in Google en trof daar de perfecte (Vlaamse) gids Wimpy (http://www.wimpypuntacana.com/homenl.html) met een keur aan activiteiten en wild-west verhalen over de Dominicaanse Republiek, echt voor ieder wat wils.

Aanraders zijn de Saona Crusoe Expedition en de dagtocht naar hoofdstad Santo Domingo. De gids heeft prachtige verhalen, maar bovenal brengt hij je naar plekken waar je normaal niet zou komen. Van cultuurshock tot een wow-gevoel, aan het eind van de dag heb je zeker drie dagen niets doen nodig om die indrukken te verwerken. Is dat all-inclusieve toch nog ergens goed voor…

This post is also available in: enEnglish