Hoe Virgin Gorda dankzij The Baths een magneet is voor toerisme

Virgin Gorda The Baths

Hoe Virgin Gorda dankzij The Baths een magneet is voor toerisme

Hoe Virgin Gorda dankzij The Baths een magneet is voor toerisme

Sommigen noemen ze het achtste wereldwonder. Anderen breken er hun hoofd over hoe ze er terecht zijn gekomen. Eén ding is zeker, wie Virgin Gorda bezoekt, kan het niet ontgaan zijn dat er op het eiland een toeristentrekpleister bevindt van wereldformaat; The Baths.

Virgin Gorda The BathsHoe kom je er?

Virgin Gorda is het best per boot te bereiken. Vanaf Road Town, Tortola vaart de eerste al in de vroege ochtend. Wanneer je met de ferry vanaf Tortola naar Virgin Gorda vaart, lijkt de steenformatie The Baths nog niet echt imposant. Ik had er al veel over gehoord en gelezen, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen! De ferry legt aan in Spanish Town, de hoofdstad van het eiland. Het best verplaats je jezelf per huurauto op Virgin Gorda.

Realiseer je dat iedereen die met jou op de ferry zat maar voor 1 ding komt: The Baths. Je doet er verstandig aan om met je huurauto eerst het eiland te verkennen. Rijd bijvoorbeeld over de prachtige route naar North Sound met panoramische vergezichten op onder andere Saba Rock en Necker Island, het verblijf van alleskunner en miljardair Richard Branson. Met helder weer kan zelfs het platte Anegada worden gespot!

Virgin Gorda The BathsIdeale bezoektijd

Tegen het middaguur zet je koers naar Spanish Town en houd je de bewegwijzering aan die je naar The Baths voert. Op weg er naartoe kom je veel open taxibusjes vol (cruiseschip)toeristen tegen die weer op weg naar de ferry zijn. Dat is een goed teken, want zo heb je de unieke plek straks helemaal voor jezelf!

Nationaal Park

The Baths vormen een van de nationale parken op de Britse Maagdeneilanden. Omdat het een beschermd gebied is, wordt er een klein bedrag als toegang gevraagd. Anders dan de oorsprong van de meeste Maagdeneilanden doet vermoeden, is de rotsformatie niet vulkanisch. Het zijn pure granieten keien die door erosie van de Caribische Zee prachtig zijn afgesleten. De keien vormen natuurlijke getij zwembaden, tunnels, bogen, en mooie grotten die naar de open zee leiden. De grootste keien zijn wel 12 meter hoog!

Virgin Gorda The BathsVoor de avonturiers

Dwars door de enorme keien heen is een avontuurlijke route uitgestippeld. Al klauterend, bukkend en uitglijdend bereik je als finale een prachtig strand omgeven door de granieten stenen. Vanwege de getijden is het sterk aanbevolen de tocht voor half 5 's middags te ondernemen en af te ronden. Het zeewater kan op sommige plekken namelijk tot wel 2 meter stijgen!

Wereldvreemd

Op vakantie heb je altijd wel weer van die gekke wereldvreemde mensen die geen flauw benul hebben waar ze op vakantie naartoe zijn gegaan. Tijdens mijn welverdiende dobber sessie in zee zie ik een groepje verdwaalde mensen arriveren. Vervolgens komt een Amerikaanse vrouw van het gezelschap naar me toe. Helemaal bezweet, buiten adem en enigszins geïrriteerd vraagt ze me: "Goh, kun je me vertellen hoe we bij The Baths komen? We zien ze niet hoor. Weet jij waar we die baden kunnen vinden? Wat zijn dit eigenlijk voor stenen? Onhandig hoor!" Prachtig!

This post is also available in: enEnglish