Jost van Dyke, Pirate of the Caribbean; hoe kreeg het eiland zijn naam?

Jost van Dyke palm

Jost van Dyke, Pirate of the Caribbean; hoe kreeg het eiland zijn naam?

Jost van Dyke, een opmerkelijke en verbasterde naam van een bijzonder eiland. Onderdeel van de Britse Maagdeneilanden. Volgens de overlevering is de Nederlandse piraat Joost van Dyk een van de eerste Europeanen die er aan het begin van de 17e eeuw voet aan wal zette. Sporen uit die tijd zijn er nauwelijks meer, maar zijn naam is altijd aan het eiland verbonden gebleven.

Welcome to Jost van DykeWie of wat was Jost van Dyke?

In de volksmond praat je er niet over Jost van Dyke, maar over Jost of JVD. Als Nederlander ervaar je toch gepaste trots dat het eiland vernoemd is naar de Nederlandse piraat. Ik hoor je al denken; piraat? Een kaper is niet iets om trots op te zijn, toch? Joost van Dyk was een bijzondere piraat en handelde lange tijd met goedkeuring en in opdracht van de West-Indische Compagnie. In korte tijd liet hij forten bouwen op Tortola, Jost van Dyke en Virgin Gorda. De Britse Maagdeneilanden hadden een strategische ligging tussen de kolonies in Zuid-Amerika en Nieuw-Nederland, waar onder andere Nieuw-Amsterdam gesticht werd, het latere New York. Helaas is de bezetting door de Nederlanders van relatief korte duur; de Spanjaarden lagen op de loer en in 1680 kwamen de eilanden uiteindelijk in Britse handen.

Hoe kom je op Jost van Dyke?

Genoeg met het lesje geschiedenis, terug naar het heden. Jost van Dyke kent slechts 300 inwoners. De sfeer is er zeer gemoedelijk. Het eiland is meerdere malen per dag eenvoudig met een veerboot te bereiken vanuit Tortola. De overtocht duurt slechts 20 minuten. Je arriveert in Great Harbour, waar onder andere de iconische strandbar Foxy’s is gelegen. Een bezoek hieraan mag uiteraard niet ontbreken.

Een auto huren om het eiland te ontdekken raad ik af. Teveel rJost van Dyke - White Bayompslomp, beter is het om een dealtje met een taxichauffeur te sluiten. Deze brengt je voor een gering tarief naar de mooiste plekken van het eiland. Jost van Dyke is ideaal als dagtocht en wat is er heerlijker dan rondgereden te worden? Je bent tenslotte op vakantie.

Waar vind ik het mooiste strand?

Een van de mooiste stranden van de Caribbean, White Bay, tref je op Jost van Dyke. Het is met de taxi 5 minuten rijden vanuit Great Harbour. Op en aan het strand zitten diverse beach bars gelegen, waaronder de beroemde Soggy Dollar Bar. Voordeel is dat als je er een drankje of wat te eten besteld, je meteen de beschikking krijgt over strandbedjes. Hangmat-liefhebbers kunnen hun lol op, elke beschikbare palmboom is ervan voorzien.

Jost van Dyke hammockFantastisch uitzicht

Het uitzicht op de omringende eilanden is verbluffend, je hebt prachtig zicht op Tortola, Saint John en Saint Thomas. Met wat cocktails op en een beetje fantasie, waan je je bijna een echte piraat. Wat moet het toch geweldig zijn geweest om zulke prachtige juwelen van eilanden te ontdekken. Bij nader inzien is het goed dat er flink gevochten is om deze prachtige eilanden. Waar Nederland haar parels in de Caribbean eerder als last ziet, doen de Britse Maagdeneilanden het stukken beter. Jost van Dyke is onbezoedeld, relaxed en een kleine wereld zoals je deze nergens anders ervaart. De bevolking is er vriendelijk en, terecht, erg trots op hun eiland.

Geliefde aanlegplek

Zeilliefhebbers en bezitters van jachten komen ook aan hun trekken. Jost van Dyke heeft meerdere prachtige rustige baaien waar de boten voor anker kunnen. Great Harbour is een geliefde plek, vooral tijdens de jaarwisseling. Vanuit de hele wereld legt men hier aan om bij Foxy’s het nieuwe jaar in te luiden. Ook White Bay wordt dagelijks aangedaan door catamaraView from Jost van Dykens en jachten. Het parelwitte zandstrand en de helderblauwe wateren werken als een magneet.

Op tijd weer terug

Let op dat je tijdig de laatste veerboot terug pakt naar Tortola, anders zul je de nacht op het eiland moeten doorbrengen. Een echte straf is dat niet, al dien je er wel rekening mee te houden dat er maar een gering aantal hotels op het eiland te vinden zijn. Daarnaast liggen de tarieven een stuk hoger dan op de grotere omringende eilanden.

This post is also available in: enEnglish